19 April 2024

Dlaczego botwinka jest zdrowa

Botwinka to młode liście czerwonych buraków. Są bardzo smaczne, a przy tym dostarczają nam wielu cennych składników. W sezonie warto więc sięgać po nie, jak najczęściej. Co kryje się w liściach botwinki? Przede wszystkim są one bardzo bogate w żelazo. Zapobiegają więc anemii, ale mogą być także pomocą w jej leczeniu tradycyjnymi środkami. Botwinkę warto jeść także ze względu na obecność witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Kolejnym składnikiem botwiny jest siarka. Oprócz witamin i składników mineralnych botwinka dostarcza antyoksydantów. Są wśród nich między innymi i takie, które bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia. Zawartość antocyjanów chroni z kolei przed chorobami nowotworowymi. Jeszcze jedną zaletą botwinki jest niska liczba kalorii. Jedynym minusem botwinki jest obecność w niej kwasu szczawiowego. Jego niekorzystne działanie (utrudnianie procesu wchłaniania wapnia) można jednak złagodzić dodając do potraw z botwinki jogurt lub śmietanę.

Previous post Batony energetyczne -wpływ na zdrowie
Next post Cynk w zdrowej diecie