26 April 2024

Węglowodany – zdrowie czy otyłość?

Dietetycy przestrzegają, iż spożywanie nadmiernych ilości węglowodanów nie jest korzystne dla organizmu. W istocie tak właśnie jest. Jednak należy rozróżnić rodzaje przyjmowanych węglowodanów, gdyż jedne z nich są pomocne dla kondycji ludzkiego ciała, inne zaś działają destrukcyjnie. Szacuje się, iż za dostarczenie energii podczas aktywności fizycznej odpowiedzialne są węglowodany w odpowiednio dobranej kombinacji. Ich proporcje powinny być odpowiednio dobrane do rodzaju oraz intensywności wysiłku, zaś podstawę musi stanowić glukoza oraz fruktoza. Istotne jest także spożywanie posiłku wysokoenergetycznego przede wszystkim przed przystąpieniem do aktywności. Inną kwestią jest również, iż dietetycy swoje wypowiedzi na temat węglowodanów w większości kierują do przeciętnych osób, które nie sięgają regularnie po obuwie sportowe. Organizm w stanie spoczynku nie potrzebuje zwiększonych ilości energetycznego składnika – ciało czerpie energię głównie ze skumulowanego tłuszczu. W takim przypadku zwiększone przyjmowanie węglowodanów wraz z posiłkami mogłoby doprowadzić do otyłości.

Previous post Cynk – jako pierwiastek zdrowia
Next post Zdrowe rodzaje olejów