25 April 2024

Jakie produkty żywnościowe są najzdrowsze

W grupie najzdrowszych produktów żywnościowych znajdują się tłuste ryby morskie: śledzie, makrele, łososie. Do wartościowych ryb zaliczany jest także pstrąg hodowlany. Ryby te są bogatym źródłem kwasów omega- Jadłospis powinien przynajmniej dwa razy w tygodniu uwzględniać wymienione ryby. Wartościowym produktem spożywczym jest także kasza jaglana. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, bez obaw mogą ją wprowadzić do swojej diety osoby uczulone na gluten.
Kasza jaglana dba o równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu, dostarcza dużych ilości witamin z grupy B, żelaza i łatwo przyswajalnego przez organizm białka. W kaszy jaglanej znajduje się również korzystnie wpływająca na układ nerwowy lecytyna. Mimo że jesteśmy potęgą w produkcji jabłek, zbyt rzadko jemy te cenne i tanie owoce.
Jabłka to jedno z najlepszych źródeł rozpuszczalnego błonnika. Jedno jabłko dziennie chroni przed rakiem żołądka i chorobami jelit, wpływa na poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn. Mogą być składnikiem diety odchudzającej.

Previous post Słodycze budujące zdrową sylwetkę
Next post Izotoniki – wpływ na zdrowie