24 April 2024

Goja – zdrowie w Twoim jadłospisie

Owoce goi pochodzące z krzewu kolcowoju chińskiego, mimo że znane od tysięcy lat, są ostatnim krzykiem dietetycznej mody. Czy faktycznie ich właściwości są tak silne i warto poszukiwać ich w sklepach ze zdrową żywnością? Na co wpływają i skąd wynikają ich prozdrowotne właściwości?
Mimo, że wciąż prowadzone badania nie dały odpowiedzi, jakie dokładnie właściwości posiadają owoce goi, jedno jest pewne – są źródłem dużej ilości bardzo cennych antyoksydantów. W porównaniu do innych owoców posiadają ich znaczne stężenie. Dodawanie w niedużej ilości goi do codziennych posiłków pozwoli nam pozostać w dobrej formie, podnieść odporność i oczyścić organizm z toksyn.
Owoce goi są szczególnie polecane sportowcom ze względu na intensywny tryb życia i szczególną potrzebę do oczyszczania organizmu. Antyoksydanty wpływają na ogólną jego kondycję, koncentrację i siły życiowe. Goja zawiera także selen, który według najnowszych odkryć, posiada silne właściwości przeciwnowotworowe, a także równie cenne żelazo i witaminę B

Previous post Wpływ odżywek węglowodanowych na zdrowie
Next post Woda dla zdrowia!