28 April 2024

Algi źródłem zdrowia i urody

Wśród produktów żywieniowych, które warto wprowadzić do swojej diety znajdują się algi. Wielu z nas nigdy się z nimi nie zetknęło. Tymczasem okazuje się, że jest to naprawdę wartościowy produkt, który dostarcza nam szeregu witamin i minerałów.
Rodzaje alg
W sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć:
morszczyn;
kombu;
wakame;
nori;
chlorellę.
Różnią się one między sobą wartością odżywczą oraz zawartością składników mineralnych.
Rozsądek i umiar
Algi są wprawdzie niezwykle zdrowe, ale nie w każdym wypadku można je spożywać. Z uwagi na wysoką zawartość jodu nie powinny sięgać po nie osoby, u których rozpoznano nadczynność tarczycy. Przeciwwskazaniem jest również zdiagnozowana choroba Hashimoto. Nadciśnienie tętnicze to także przypadłość, która wyklucza spożywanie alg morskich. Dostarczają one bowiem wyjątkowo dużych ilości sodu, który spożywany w nadmiarze może podnosić ciśnienie tętnicze krwi.

Previous post Oleje zdrowe dla organizmu
Next post Dziurawiec czym jest ?