30 April 2024

Zdrowe ciało dzięki błonnikowi

O błonniku mówi się od wielu dekad, że jest najskuteczniejszym i jednocześnie najbardziej naturalnym sposobem na unormowanie swoich problemów gastrycznych i wyregulowanie całego układu pokarmowego. Niestety coraz częściej nawet osoby przestrzegające zasad zdrowego żywienia odczuwają pewne niedobory. Brak błonnika może ostatecznie doprowadzić do znacznie gorszych powikłań niż zaparcia czy bóle przy wypróżnieniach – ostatecznie psując całe środowisko flory jelitowej, niszcząc kosmki jelitowe. Składający się z celulozy, pektyny i ligniny błonnik pochodzenia naturalnego wspiera korzystne bakterie w jelitach, obniża ciśnienie i łaknienie, obniża wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. A więc ostatecznie znacznie obniża ryzyko nowotworu układu pokarmowego i, co ma niebagatelne znacznie, w równie korzystnej dla zdrowia formie można błonnik pozyskać także ze zwierząt. Za produkty bogate w błonnik często błędnie uważa się jaja czy mleko. Najłatwiej uzupełnić niedobory błonnika poprzez wprowadzenie do diety owoców (malin, porzeczek), warzyw (fasola, soja) orzechów oraz rozlicznych kasz i otrębów.

Previous post Tłuszcze mogą być zdrowe
Next post Minerał dla zdrowia